Climate House
Oslo

Our proposal for a new Climate House in Oslo presents an exhibition in the form of a fantastic journey for the climate heroes of the future; an environmentally optimized, distinctive architecture inspired by botany, geology and science fiction. Furthermore, the building explores an ambitious energy concept for self-sufficiency, a technology-based use of wood structures and a material strategy that seeks to solve environmental problems using waste products.

01 Front small thumbnail
05 Amphi smaller
01 Axo
08
14 Structure
03 Overview
13 Moss lychen
Section AA

Section AA

Section BB

Section BB

Section CC

Section CC

Section DD

Section DD

West facade

West facade

South facade

South facade

East facade

East facade

North facade

North facade

Ground plan

Ground plan

Main plan

Main plan

Roof plan

Roof plan

Type

Architecture/Exhibition Design

Client

University of Oslo

Date

2017

Status

One of two finalists, invited competition for a new Climate House

Team

Espen Røyseland, Øystein Rø, Gauthier Durey, Frederikke Frølich, Margrete Bjone Engelien, Håvard Skarstein, Are Hagen, Søren Olav Bessesen.

Collaborators

Tinker Imagineers (Stan Boshouwers, Eddie Westbroek, Paul Van Houten, Leon Wijnhoud, Merieke Deveer, Anna Hoving, Ischa Vieten, Michael Buchner), Bollinger+Grohmann, Steensen Varming

The shape is based on an optimization of the building's performative properties, inspired by principles in nature. The shape maximizes the energy-producing and water-collecting roof surface and minimizes the footprint with the associated need for concrete foundations. The building shape opens up to the sky. The multifunctional roof provides energy, daylight, ventilation and collects water. At the same time, the roof surface is accessible to the public and a promenade follows the building's cornice. Under the roof we find the exhibition volume resting on four differently programmed feet. The various feet contain the amphitheater, technical room, an outdoor stage in connection with the outdoor areas and vertical communication.


The exhibition room is one, large and flexible room, with good floor height and opportunities for daylight. The amphitheater can be an integral part of the exhibition, but also serves as a place for separate events and landscapes for socialization. It is a spectacular room that will be able to create a unique framework for the climate debate in the future. Below the exhibition volume and between the four feet, there is a "climate cave" with a water mirror and opportunities for artistic decoration with a focus on climate. The building's light - reflecting façade changes character throughout the day and will in time be partially covered with vegetation in the form of different lichen types.


The meteorite like appearance is inspired by the geological collections at the museum. The shape also gives associations to a spaceship, which has landed and carries a new message to earth. The closed and dark façade contrasts with the new greenhouse, but connects to Brøgger's house 'stone façade. The curves of the building adapt to the surroundings and form, among other things, the building's forecourt between Brøgger's house and the entrance to Climate House. The building is located on the plot so that trees in the south can be preserved. This preserves an important green lung at the entrance to the botanical garden.