MINO
Oslo

Villa Grande has a turbulent history. Most affected is the villa by its notorious inmate during the occupation period leaving imprints of paranoia and nazi philosophy on the architecture. The villa’s narrow, somewhat claustrophobic exhibition rooms are fitting as frameworks for exhibiting one of humankind’s worst traumas. As a counterweight to this world of heavy architectural symbolism, the extension should give a new spatial dimension to the complex. Our proposal will expand the current exhibition and create a subtle framework for new narratives for minority groups in the world. By cultivating the edge of the “castle plateau” with a low-key composition of volumes and openings, we create a new movement through history and landscape.

WEST FINAL
Center for Holocaust and Minority Studies Oslo 4
EAST FINAL
SOUTH FINAL 1
NORTH FINAL
Site Plan

Site Plan

Ground floor Plan

Ground floor Plan

First floor Plan

First floor Plan

Section DH

Section DH

Section BH

Section BH

Section AH

Section AH

Type

Architecture

Client

Statsbygg

Date

2017 -

Status

1 st prize in invited competition, opens 2021

Project team

Peter Brekke Skråvik (project architect), Øystein Rø, Espen Røyseland, Joao Amaro, Maja Egge Sipus, Espen Heggertveit

Competition team

Øystein Rø, Espen Røyseland, Gauthier Durey, Håvard Skarstein, Fredrikke Frølich, Margrete Bjone Engelien, Erik Lyche Solheim, Are Hagen, Phoebe Chu

Collaborators

Lo: Le landskap og plan (LARK), Bollinger+Grohmann (RiB), P Nome AS (RiV), Norconsult (RiE), Fokus Rådgivning (RiBr)

Our proposal is a landscape integrated building that contains exhibition rooms in dialogue with the garden, the villa, and the surrounding nature. The exhibition areas and a workshop are located in a base which roof becomes part of an extended garden. This concept enables a continuous movement around Villa Grande. The new wing connects to the main building on two floors, with a reflecting pool positioned in-between. This pool serves as a contemplative space, while also marking the beginning and end of the permanent and temporary exhibitions.

By placing the exhibition space on the same level as the workshop, the building allows for efficient assembly, dismantling, and exhibition production. The exhibition space can be subdivided, and two separate entrances can be used to access the building. There is a view to the north overlooking the surrounding forest, and skylights are provided via the overlaying pavilion. The workshop can, on occasion, be incorporated into the exhibition space. A separate entrance to the new wing offers the opportunity to host events independent of the main building.